Wat moet je weten over een NFT kopen?

NFT’s zijn tegenwoordig steeds meer bekend. Ze zijn ontstaan vanuit de crypto omgeving. Ook al zijn ze tegenwoordig erg populair, voor veel mensen is dit nog een onwetend terrein. Wat zijn NFT’s precies? En wat moet je weten over een NFT kopen? Om antwoorden te krijgen op deze vragen, kun je hieronder verder lezen! 

Wat is een NFT?

De vertaling van NFT is non fungibile token. Wellicht ben je bekend met de bitcoin. Dit is een andere token. Je kunt beide verkopen of kopen. Hoewel dit kan, gaat dit wel op een andere manier. De reden hiervan is dat je een ander ruilmiddel hebt. Als je kijkt naar een NFT kopen, kun je dit vergelijken met het kopen van een schilderij. Bij een NFT kopen schaf je iets digitaals aan, wat lijkt op een soort schilderij. We weten allemaal dat de Mona Lisa in du Louvre in Parijs hangt. Dat is dus de originele versie, maar er zijn erg veel kopieën hiervan. Binnen de NFT maak je gebruik van een blockchain. Dat zorgt ervoor dat wanneer je kiest voor NFT kopen, je de token ook origineel kunt bewaren. Er kan dan achterhaald worden of het product origineel is. 

Waarom een NFT kopen?

Hierboven heb je kunnen lezen dat een NFT te vergelijken is met een schilderij. Veel mensen zijn een groot fan van verschillende soorten kunst. Aan deze kunst zit veel waarde. Mensen willen die waarde graag beheren. Natuurlijk kan iedereen naar een NFT kijken en hem downloaden. Maar de waarde echt beheren is voor veel mensen veel beter. Hoewel veel mensen dit willen, kan niet iedereen een NFT kopen. Daarnaast is er van ieder exemplaar natuurlijk maar een verkrijgbaar.

Digitale bezitten

Wanneer je de keuze maakt voor NFT kopen en je dit gedaan hebt, ben je dus in het bezit van een elektronisch middel. Hierbij is het natuurlijk dan maar de vraag in hoeverre je dan echt in bezit bent. Wanneer iets echt van jou is en van niemand anders, wordt dat bezit genoemd. Toch kun je het product bijvoorbeeld niet vastpakken. Het verplaatsen van de digitale producten kan erg lastig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een game. Wanneer je bijvoorbeeld een personage daarop wilt verkopen, wordt dat in de meeste gevallen heel lastig. 

Voordelen van een NFT

Een NFT heeft niet alleen voordelen wanneer je de keuze maakt voor een NFT kopen. Je kunt als artiest ook een groot voordeel halen uit de NFT’s. Hierbij kun je namelijk jouw kunstwerken digitaal laten maken, waardoor je het als NFT uit kunt brengen. Hierdoor kun je het nodige bijverdienen. Daarnaast is het voor alle kunstliefhebbers natuurlijke een goede uitvinding. 

Nadelen van een NFT

Naast de voordelen, hebben NFT’s ook nadelen. Zo is het gebruik van de NFT’s niet erg goed voor het energieverbruik. De NFT’s zijn nu eenmaal digitale producten en daarvoor is energie nodig. Denk dus goed na voor een NFT kopen, zodat je zeker weet hoe alles in elkaar zit. Daarnaast kan het wat ongelijkheid geven. Een NFT kopen is nu eenmaal prijzig en de een kan dit beter betalen dan een ander. Hierdoor kunnen er de nodige verschillen ontstaan.