Wat doet een front end developer precies?

Voor een website geldt uiteraard dat ze bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er bijvoorbeeld het visueel zichtbare gedeelte voor de gebruiker, maar daarnaast is er ook het achterliggende systeem dat eigenlijk de praktische mogelijkheden realiseert. Voor beide onderdelen geldt dat ze in principe door dezelfde ontwikkelaar gemaakt zouden kunnen worden, alleen blijkt dat in de praktijk vaak niet het geval te zijn. Er wordt dan ook door heel wat bedrijven bijvoorbeeld voor gekozen om een zogenaamde front end developer aan te stellen. Hiervoor geldt dat hij zich in het bijzonder bezighoudt met het visuele gedeelte van de website. Wil je hier nu graag nog meer over te weten komen? Dan is verder blijven lezen alvast het enige wat je kan doen!

Een eerste kennismaking met een front end developer 

De front end developer is dus een ontwikkelaar die wordt belast met de taak om het webdesign te vertalen naar een werkend geheel in de browser. Voor het programmeren van deze front end wordt ervoor gekozen om gebruik te maken van verschillende programmeertalen. Het kan hierbij gaan om HTML, CSS evenals om Javascript. Op deze manier is het mogelijk om alle unieke visuals te realiseren waar deze website zich door zal kenmerken. Vervolgens kan er worden vastgesteld dat alles overgedragen zal worden aan de zogenaamde back end developer waardoor hij aan de slag kan met het coderen van de website. Op deze manier beschikt elke ontwikkelaar over diens eigen taak.

Samenwerken met een back end developer 

Als front end developer zal je volledig zelf instaan voor de ontwikkeling van de zogenaamde front end waar een website over beschikt. Dat is echter natuurlijk slechts één enkel onderdeel. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat er sprake is  van een back end. Voor deze laatste geldt dat ze betrekking heeft tot de achterliggende code welke van cruciaal belang is voor de gebruiksmogelijkheden die zullen worden aangeboden. Ondanks het feit dat je als ontwikkelaar dus voornamelijk zelfstandig aan de slag gaat is een beetje een teamspeler zijn in de praktijk doorgaans toch wel mooi meegenomen.

SHORE teams – Nearshore & Offshore development teams

Welke zaken moet je zeker onder de knie hebben?

Ondanks het feit dat je er dus duidelijk niet helemaal alleen voor staat spreekt het natuurlijk wel voor zich dat jij en jij alleen verantwoordelijk bent voor de volledige front end van de website. Dit betekent concreet dat er uiteraard wel wat zaken zijn die je goed onder de knie dient te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de website voor gebruik op diverse platformen zoals:

  • Desktops;
  • Tablets;
  • Smartphones;

Bovendien is het ook van belang om een goed zicht te hebben op de prestaties van de website en hoe deze mogelijks nog verder verbeterd kunnen worden. Eveneens een zeer belangrijke vereiste voor een front end developer heeft te maken met het zogenaamde SEO-aspect van een website. Tegenwoordig is het realiseren van een optimale vindbaarheid werkelijk van cruciaal belang. Dit niet in het minst omwille van het feit dat de concurrentie op het internet flink is toegenomen. Ook dit is dus een geweldig belangrijke taak welke op jouw schouders zal belanden.