Simple Mail Transfer Protocol: Simpel uitgelegd!

server-smtp

Een mail sturen gaat heel makkelijk. Je schrijft je bericht en vult in naar wie het bericht verzonden moet worden. Het onderwerp niet vergeten. En je kan je bericht verzenden! Het gaat zo simpel en snel dat de meeste mensen niet weten hoe het sturen van een mail echt werkt. Wat de technische achtergrond van een mail is. Termen als server SMTP en UUCP zijn onbekend bij veel mensen. In dit artikel gaan wij uitleggen wat er nu gebeurd als jij een mailtje verstuurd.

Hoe werkt het versturen van een mail?

Als je een mail verstuurd wordt deze verzonden volgens het SMTP protocol. Dit staat voor Simple Mail Transfer Protocol. Simpel gezegd zorgt dit protocol ervoor dat alle mailservers, over heel de wereld, dezelfde taal spreken. Zo kunnen de mailservers elkaar begrijpen wanneer ze berichten moeten overbrengen. Het SMTP zorgt er dus voor dat een e-mail op de juiste manier aankomt. Het protocol zorgt ervoor dat eerst de afzender wordt gespecificeerd. Daarna de ontvangers, verzendgegevens en de inhoud van het bericht. Door deze manier van specificeren weet de e-mailclient precies wat het moet doen. Het SMTP protocol werkt volgens een client-server model. Kort gezegd betekent dit dat de cliënt (C) altijd het initiatief neemt met combinatie met de server (S).

Een mail is niet zo eenvoudig als het lijkt

Een mail sturen is dus niet zo eenvoudig als het lijkt. Door het SMTP protocol is het mogelijk om wereldwijd te communiceren. Er zijn veel ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat we op een eenvoudige manier kunnen communiceren. Vroeger zorgde het SMTP er bijvoorbeeld voor dat je veel SPAM mails ontving. Daar zijn tegenwoordig oplossingen voor gevonden. Een mailtje sturen is dus meer dan alleen op de verzendknop drukken. Er zijn veel technische processen, zoals een warm up schedule,  die zorgen dat het mailtje op de juiste manier gelezen kan worden.